Menu
Edelsmid - Lotte De Mey - Fine Metals Artist
  • Home
  • About
  • Webshop
  • Maatwerk
  • Paintings
  • Ciseleren
  • Inschrijven opleidingen
  • Winkel
  • Contact
  • Blog
  • overzicht opleidingen
  • Home
  • About
  • Webshop
  • Maatwerk
  • Paintings
  • Ciseleren
  • Inschrijven opleidingen
  • Winkel
  • Contact
  • Blog
  • overzicht opleidingen

Een nieuw jaar, een nieuwe aanpak!

21/2/2022

1 Reactie

 
Op het einde van het jaar is het steevast de drukste periode in mijn atelier. En dit jaar was het drukker dan ooit. Dat maakte gelukkig de lockdowns weer helemaal goed. In januari was het tijd om even tot rust te komen... en de winter workshops te verplaatsen. Die konden (weeral) niet doorgaan door de corona epidemie. En dan was er eindelijk tijd en ruimte om even stil te staan bij de voorbije 13 jaar! 13 jaar geleden ben ik gestart met mijn zaak. De focus lag steeds op het bijleren van technieken om zo de mooiste juwelen te kunnen maken. Daarnaast heb ik met de workshops een stevige reputatie opgebouwd als dé plek om techniek te leren.  

Door corona werd ik 2 jaar geleden gedwongen om het reilen en zeilen van mijn zaak te herbekijken. Doordat alles stil lag, realiseerde ik me wat ik miste aan mijn zaak en wat me juist blij maakte En ik heb beseft dat het tijd is om AAN mijn zaak te werken in plaats van IN mijn zaak. Ik heb 2 nieuwe doelen voor ogen. Naast de workshops die ik in mijn atelier geef, wil ik ook een volwaardig online aanbod uitbrengen in het Engels. En ik wil van mijn winkel doorgroeien naar een volledig gesloten atelier aan huis, waar ik enkel nog klanten op afspraak zal ontvangen. Dat zorgt ervoor dat ik me volledig kan focussen op bijzondere collecties, opdrachten op maat en het ontwikkelen van unieke workshops.

Ik had beloofd om te laten weten waar ik mijn inspiratie en energie vandaan haal. Hier zijn mijn tips om je te omringen met inspirerende en sterke mensen:
1. Bossy magazine
2. De cursussen van ByNouchka zijn echte toppers!
3. Alfavrouwen: tips, podcasts en gratis webinars
4. Sinds dit jaar heb ik me ingeschreven voor The Business Club en The Stategic Away Day van The Design Trust
5. En dan zijn er uiteraard vele boeken. Deze staan al zeker op mijn lijstje voor het komende jaar. Ik heb er al 1,5 uit, dus ik zit netjes op schema. :)

Think like a breadwinner, Jennifer Barret
Miracle morning, Hall Elrod
Get clients now, CJ Hayden
Dit is content marketing
Think and grow rich, Napoleon Hill
Profit first, Ilse Dieltjens

​
Deze boeken gaan allemaal over mindset, structuur in je zaak brengen, financiën en marketing. Nooit gedacht dat ik dit zo boeiend zou vinden.  Maar dat is nu net wat ondernemen zo geweldig maakt, je moet blijven bijleren en groeien! Het zorgt er ook voor dat niet enkel je zaak, maar ook jij als persoon groeit! Ik heb zo veel zin in 2022. :) :) :)
​
Ik hoop oprecht dat ik jou ook energie kan geven om je dromen waar te maken. Laat zéker een berichtje achter als je hier iets aan hebt (rechts boven bij comments). Dan weet ik ook dat het nut heeft om deze kant van mijn zaak met jou te delen in de toekomst! :)
1 Reactie

Wallace Chan: alchemist, philosopher, shapeshifter

8/12/2021

1 Reactie

 
Foto
Twee weken geleden woonde ik een lezing bij van Wallace Chen in Diva. Tot 9 januari toont hij er een selectie van zijn vlinders. De mini expo is zeker een bezoekje waard!
Deze juwelenkunstenaar heeft al heel wat uitvindingen op zijn palmares staan. Hij is een meester in het beheersen van titanium, dit super lichte metaal kan de meest wonderbaarlijke kleuren vertonen, maar is zeer moeilijk te beheersen. 
Hij vond een porcelein uit dat onbreekbaar is, het is 5x zo sterk als staal. Wallace Chan gebruikt het ook in zijn sieraden. 
Hij begon zijn carrière met het slijpen van edelstenen en bedacht een manier om zo'n fijne jade schijfjes te slijpen, dat het lijkt alsof ze licht geven. Ook creëerde hij de Wallace cut. Bij deze slijpvorm wordt een figuur onderaan de edelsteen uitgesneden. Als je langs de bovenkant naar de steen kijkt zie je de figuur echter 5x dankzij de weerspiegeling in de facetten. 
Foto
Wallace Chan leeft een beetje als een kluizenaar. Hij komt soms 3 maanden niet uit zijn studio als hij aan een project aan het werken is. Het vraagt wat van een mens om zo'n meesterschap te bereiken. Hiervoor is passie niet voldoende, obsessie lijkt me een betere omschrijving. Deze kunstenaar gaat steeds weer op zoek naar nieuwe materialen en manieren om ze te beheersen. Eens hij ze onder controle heeft, is het tijd om naar iets nieuws uit te kijken. Wallace Chen groeide op in grote armoede. Vanaf zijn 5e jaar moest hij thuis mee helpen om geld binnen te brengen. Hij moest touw oprollen en dat moest heel snel gaan, een hele dag lang. De tijd die hij nu in zijn studio spendeert is voor hem de speeltijd die hij als kind gemist heeft.

"Ben ik een mens die droomt dat hij een vlinder is of ben ik een vlinder die droomt dat hij een mens is?" Deze bedenking door de grondlegger van het Taoïsme heeft een grote invloed op Wallace Chan, hij leeft ergens tussen realiteit en droom. Vrijheid is zijn hoogste goed. 

Voor zijn vlinder reeks, waarvan al een kleine honderd exemplaren bestaan, vormt transformatie het grote thema. Uit een kleine, alledaagse rups komt uiteindelijk een machtige vlinder voort. "Flying colours in the sky", noemt Wallace ze. In zijn vlinder broches worden echte vleugels gebruikt. Ze worden vacuüm geplaatst tussen een laagje parelmoer en bergkristal. Zo blijft de pracht bewaard voor de toekomst.
Het bergkristal en het titanum zijn op zich harde, stevige materialen. Ze worden echter zodanig vormgegeven dat ze echt lijken te bewegen. 
Om die beweging te onderzoeken, blies Wallace met een haardroger op een wateroppervlak. Na de bewegingen nauwkeurig te observeren, bootste hij ze na in het bergkristal dat over de vlindervleugels geplaatst wordt. 
Hij plaatst het bergkristal niet enkel over de vleugels, maar ook over andere edelstenen, wat een heel speciaal kleur effect geeft. 
Foto
Edelstenen worden ook gebruikt in de zettingen van andere edelstenen en als versiering in parels. Zelf ben ik vooral fan van de iets meer sobere kunstwerken, zoals de twee cicades hierboven. Ook zijn beeldeninstallatie "Titans" vind ik betoverend. Zijn beheersing van materiaal en textuur zijn een grote inspiratiebron. 
​De tentoonstelling in Venetië is reeds afgelopen, jammer, die had ik graag gezien! Je kan wel nog een virtueel bezoek brengen. 
Wil je nog meer weten neem dan even een kijkje op de website van Wallace Chan, daar staan ook enkele filmpjes op. Het nieuwe boek 'winged beauty' kan je tijdens de workshops inkijken in het atelier. 
Foto
Foto
Bedankt om te lezen, hopelijk genieten jullie even hard van deze ontdekking als ik!
1 Reactie

Zo is het begonnen

6/11/2021

3 Reacties

 

Na mijn middelbare studies wou ik heel graag iets creatiefs gaan doen. Mijn keuze viel op juwelen, dat leek me het meeste haalbaar om later ook echt mijn job van te maken. Na me goed geïnformeerd te hebben, besloot ik eerst de technische kant onder de knie te krijgen. Ik deed mijn 5e en 6e middelbaar opnieuw in het BSO, richting juwelierskunst in het TNA in Antwerpen. 
Hier kregen we opdrachten die we tot op de mm exact moesten namaken. Was het niet goed genoeg? Dan moest je gewoon herbeginnen, zeer effectief! Het waren heel klassieke opdrachten, die ik toen vreselijk lelijk vond. Ik heb hier toen veel geleerd, maar ook veel niet geleerd. Het jammere aan het namaken van de opdrachten was, dat we niet leerden waarom iets op die manier in elkaar werd gezet. Zo kon je de ring alleen maar maken met de opgegeven maat van stenen, maar met een andere maat zou je niet weten hoe het moet. Naast techniek waren de twee andere topvakken voor mij edelsteenkunde en juweeltekenen. Een hele nieuwe wereld ging open en eindelijk kreeg ik tekenles !

Foto

Na die twee jaar trok ik naar de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Ik verwachtte hier heel andere technieken te leren, zoals filigraan en granulé. Daar volgde een zware teleurstelling, van techniek was geen sprake meer. We leerden verschillende materialen kennen, zoals porcelein, glas, hout.... maar juwelen maken was in het eerste jaar al zeker niet de bedoeling. We leerden gaandeweg ontwerpen, maar veel uitleg werd er nooit gegeven. Evaluaties van ons werk kregen we al helemaal niet, enkel een cijfer. De communicatie naar de leerlingen toe en tussen de leerkrachten onderling was zeer ontoereikend en zorgde voor veel spanning, waardoor ik ontzettend onzeker werd.
Ik ontdekte er wel mijn grote liefde voor schilderen en materialen kennis (al kregen we enkel theorie en nooit iets van de materialen te zien waar we over spraken tijdens deze les). Je merkt het al, ik studeerde hier na vier jaar en een onderscheiding toch af met zeer grote frustraties! Even een side note, ik studeerde van 1999 tot 2005 en uiteraard gaat het hier over mijn persoonlijke beleving.
Enkele jaren later (na het afronden van mijn lerarenopleiding) besloot ik dat ik het zelf beter kon! :) Ik startte in 2009 mijn workshops op en vond hierin de vrijheid om zelf veel bij te leren en die kennis te delen volgens mijn waarden. 
​
1. Ik vind een veilige omgeving noodzakelijk om te kunnen groeien en leren. Je kan je talenten niet ontplooien als je geen vragen durft stellen of stommiteiten durft uithalen. 
2. Een leerkracht moet je vooruit willen helpen. Hij moet zijn kennis willen delen, zijn student kunnen doorgronden en het potentieel zien dat er aanwezig is.
3. Techniek is de basis en is noodzakelijk. Je hoeft niet alles zelf te gaan uitzoeken. Leer en oefen alle basistechnieken heel goed in en ga daarnaast experimenteren. 
4. Tijdens mijn studies en vele bijscholingen ging alles vaak enorm traag vooruit. Hier heb ik zelf een hekel aan. Ik krijg het liefst een grondig pakket aangeboden waarna ik zelf aan de slag kan gaan. Een traag tempo zorgt ervoor dat het enthousiasme van de studenten achteruit gaat of verdwijnt.
5. Je moet begrijpen wat je aan het leren bent. Waarom is een bepaalde handeling de beste manier om iets uit te voeren? Wat zit daarachter? Wat gebeurt er met je metaal, juweel, vlam....? 

Uit deze visie en mijn eigen nood aan steeds blijven bijleren, ontstonden mijn workshops. Elke workshop vertrekt van een bepaalde techniek. Je krijgt hier een massa aan info en dan kan je zelf aan de slag. Na 12 jaar doe ik dit nog steeds heel graag, maar het kriebelt ook om nieuwe dingen uit te proberen. Ik voel me nu ook klaar om online les te geven, in het Engels en aan een groter publiek. En ook nieuwe wegen lonken, les geven in tekenen, ontwerpen, beleving... dit pruttelt nu al een tijdje in mijn hoofd. Hou de website en nieuwsbrief maar in het oog. :)

Foto

Toen ik net startte met mijn workshops, kreeg ik wel wat opmerkingen van mijn omgeving die ook al door mijn eigen hoofd spookten: 'Wat als je leerlingen jouw juwelen gaan namaken?' Ik heb hierin moeten zoeken naar een evenwicht. Maar eerlijk gezegd, is dit maar weinig gebeurd. En na al mijn ervaring ben ik er ondertussen van overtuigd dat diegenen die kopiëren niet de capaciteiten bezitten om lang mee te draaien. De cursisten met voldoende creativiteit, werklust en authenticiteit, die komen er! Ik zet er graag enkelen in de kijker. Neem eens een kijkje op hun website en geniet van al het moois en de veelzijdigheid van juwelen maken:

Fleurfatale
Malvine Marichale
Melanie Van Dooren
Marleen Van de Vyver
Ingrid Raymenants
Marie Geeraerts

Foto
3 Reacties

Retour
Verzending
Juweel op maat
Algemene voorwaarden
Foto


​Lotte De Mey - Edelsmid 
Strijdersstraat 9 - 2650 Edegem
Winkelbezoek op afspraak 
0476.75.42.30 - lotte.de.mey@gmail.com