Menu
Edelsmid - Lotte De Mey - Fine Metals Artist
  • Home
  • About
  • Webshop
  • Maatwerk
  • Paintings
  • Ciseleren
  • Inschrijven opleidingen
  • Winkel
  • Contact
  • Blog
  • overzicht opleidingen
  • Home
  • About
  • Webshop
  • Maatwerk
  • Paintings
  • Ciseleren
  • Inschrijven opleidingen
  • Winkel
  • Contact
  • Blog
  • overzicht opleidingen

Zo is het begonnen

6/11/2021

3 Reacties

 

Na mijn middelbare studies wou ik heel graag iets creatiefs gaan doen. Mijn keuze viel op juwelen, dat leek me het meeste haalbaar om later ook echt mijn job van te maken. Na me goed geïnformeerd te hebben, besloot ik eerst de technische kant onder de knie te krijgen. Ik deed mijn 5e en 6e middelbaar opnieuw in het BSO, richting juwelierskunst in het TNA in Antwerpen. 
Hier kregen we opdrachten die we tot op de mm exact moesten namaken. Was het niet goed genoeg? Dan moest je gewoon herbeginnen, zeer effectief! Het waren heel klassieke opdrachten, die ik toen vreselijk lelijk vond. Ik heb hier toen veel geleerd, maar ook veel niet geleerd. Het jammere aan het namaken van de opdrachten was, dat we niet leerden waarom iets op die manier in elkaar werd gezet. Zo kon je de ring alleen maar maken met de opgegeven maat van stenen, maar met een andere maat zou je niet weten hoe het moet. Naast techniek waren de twee andere topvakken voor mij edelsteenkunde en juweeltekenen. Een hele nieuwe wereld ging open en eindelijk kreeg ik tekenles !

Foto

Na die twee jaar trok ik naar de Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Ik verwachtte hier heel andere technieken te leren, zoals filigraan en granulé. Daar volgde een zware teleurstelling, van techniek was geen sprake meer. We leerden verschillende materialen kennen, zoals porcelein, glas, hout.... maar juwelen maken was in het eerste jaar al zeker niet de bedoeling. We leerden gaandeweg ontwerpen, maar veel uitleg werd er nooit gegeven. Evaluaties van ons werk kregen we al helemaal niet, enkel een cijfer. De communicatie naar de leerlingen toe en tussen de leerkrachten onderling was zeer ontoereikend en zorgde voor veel spanning, waardoor ik ontzettend onzeker werd.
Ik ontdekte er wel mijn grote liefde voor schilderen en materialen kennis (al kregen we enkel theorie en nooit iets van de materialen te zien waar we over spraken tijdens deze les). Je merkt het al, ik studeerde hier na vier jaar en een onderscheiding toch af met zeer grote frustraties! Even een side note, ik studeerde van 1999 tot 2005 en uiteraard gaat het hier over mijn persoonlijke beleving.
Enkele jaren later (na het afronden van mijn lerarenopleiding) besloot ik dat ik het zelf beter kon! :) Ik startte in 2009 mijn workshops op en vond hierin de vrijheid om zelf veel bij te leren en die kennis te delen volgens mijn waarden. 
​
1. Ik vind een veilige omgeving noodzakelijk om te kunnen groeien en leren. Je kan je talenten niet ontplooien als je geen vragen durft stellen of stommiteiten durft uithalen. 
2. Een leerkracht moet je vooruit willen helpen. Hij moet zijn kennis willen delen, zijn student kunnen doorgronden en het potentieel zien dat er aanwezig is.
3. Techniek is de basis en is noodzakelijk. Je hoeft niet alles zelf te gaan uitzoeken. Leer en oefen alle basistechnieken heel goed in en ga daarnaast experimenteren. 
4. Tijdens mijn studies en vele bijscholingen ging alles vaak enorm traag vooruit. Hier heb ik zelf een hekel aan. Ik krijg het liefst een grondig pakket aangeboden waarna ik zelf aan de slag kan gaan. Een traag tempo zorgt ervoor dat het enthousiasme van de studenten achteruit gaat of verdwijnt.
5. Je moet begrijpen wat je aan het leren bent. Waarom is een bepaalde handeling de beste manier om iets uit te voeren? Wat zit daarachter? Wat gebeurt er met je metaal, juweel, vlam....? 

Uit deze visie en mijn eigen nood aan steeds blijven bijleren, ontstonden mijn workshops. Elke workshop vertrekt van een bepaalde techniek. Je krijgt hier een massa aan info en dan kan je zelf aan de slag. Na 12 jaar doe ik dit nog steeds heel graag, maar het kriebelt ook om nieuwe dingen uit te proberen. Ik voel me nu ook klaar om online les te geven, in het Engels en aan een groter publiek. En ook nieuwe wegen lonken, les geven in tekenen, ontwerpen, beleving... dit pruttelt nu al een tijdje in mijn hoofd. Hou de website en nieuwsbrief maar in het oog. :)

Foto

Toen ik net startte met mijn workshops, kreeg ik wel wat opmerkingen van mijn omgeving die ook al door mijn eigen hoofd spookten: 'Wat als je leerlingen jouw juwelen gaan namaken?' Ik heb hierin moeten zoeken naar een evenwicht. Maar eerlijk gezegd, is dit maar weinig gebeurd. En na al mijn ervaring ben ik er ondertussen van overtuigd dat diegenen die kopiëren niet de capaciteiten bezitten om lang mee te draaien. De cursisten met voldoende creativiteit, werklust en authenticiteit, die komen er! Ik zet er graag enkelen in de kijker. Neem eens een kijkje op hun website en geniet van al het moois en de veelzijdigheid van juwelen maken:

Fleurfatale
Malvine Marichale
Melanie Van Dooren
Marleen Van de Vyver
Ingrid Raymenants
Marie Geeraerts

Foto
3 Reacties
Sabine link
8/11/2021 11:28:45 am

Ik ken Lotte al een hele tijd, van toen ze nog haar atelier-met-hond in Antwerpen had. Schoorvoetend zette ik mijn eerste stappen in het juwelen maken onder haar deskundige begeleiding en alziend oog. Sindsdien heb ik al verschillende workshops bij haar gevolgd en dat is telkens weer een fantastische en leerrijke beleving. Lotte legt alles met engelengeduld uit, geeft uitgebreide info over de toegepaste technieken en gebruikte materialen en staat iedereen met raad en daad (en altijd met de glimlach!) bij. Ik heb al ontzettend veel van haar geleerd en neem de laatste jaren ook regelmatig deel aan de vrije ateliers, waar je zelfstandig kan werken onder haar begeleiding. Kortom, een workshop of vrij atelier bij Lotte is altijd een gezellige me-time dag, waar je altijd rijker aan ervaringen en gelukkiger van terugkomt! Ik kijk ook al uit naar haar online workshops! Aanrader!!!

Antwoord
vera stoefs link
8/11/2021 01:09:06 pm

Vooraleer ik mij wou inschrijven in een reguliere school voor juwelen, wou ik toch eens proberen 'of het wel iets voor mij' was. Ik volgde een initiatiecursus bij Lotte, en ik was duidelijk aan het juiste adres. Naast de opleiding bij Syntra, waar ik mij daarna prompt voor inschreef, heb ik zowat alle workshops die Lotte gaf, gevolgd. Waar een schoolse opleiding je laat proeven van alles, ga je bij Lotte dieper in op 1 thema. Elke workshop is perfect voorbereid door haar, met een uitgebreid uitgeschreven handleiding (die ik na jaren nog blijf raadplegen). Alle materiaal ligt netjes klaar. En Lotte haar technische bagage blijft mij verbazen, ze heeft voor alles een oplossing - dikwijls met zeer eenvoudige middelen. Ik volg nu nog zoveel mogelijk elke maand haar vrij atelier : je komt binnen met je project, we bespreken het, en gedurende de hele dag komt ze langs om te kijken hoe het loopt. Je leert bovendien ook uit wat de andere deelnemers maken. De leukste workshops zijn die waarbij je de tijd kan nemen om echt iets te ontwerpen. Lotte stuurt je daar ook in aan, met een aantal eenvoudige technieken. Er is ook een uitgebreide bibliotheek voorhanden indien je toch even wat extra inspiratie wil. Een dag workshop bij Lotte is letterlijk een gouden dagje.

Antwoord
An
21/11/2021 10:09:04 am

Ik heb al vele workshops en vrije ateliers bij Lotte gevolgd en dat is telkens een plezier. De workshops zijn zeer goed voorbereid en de documentatie is heel duidelijk en uitgebreid. Met super veel geduld staat Lotte je bij, ook al heb je even geen inspiratie en/of ben je aan het knoeien. De vrije ateliers zijn zeker een aanrader als je advies of hulp nodig hebt of bepaald materiaal van het atelier wilt gebruiken. Voor elk probleem heeft Lotte een oplossing. En het is ook altijd fijn om te snuisteren in de uitgebreide boekencollectie.

Antwoord



Laat een antwoord achter.


Retour
Verzending
Juweel op maat
Algemene voorwaarden
Foto


​Lotte De Mey - Edelsmid 
Strijdersstraat 9 - 2650 Edegem
Winkelbezoek op afspraak 
0476.75.42.30 - lotte.de.mey@gmail.com